Nieuws van de baan renovatie commissie

Van de Baan Renovatie Commissie (BRC)

Binnen de tennisvereniging TC Groot Dienst heerst de mening dat: “Binnen nu en drie tot vijf jaar zijn de tennisbanen aan het eind van hun technische levensduur.”

We (de BRC) hebben van het bestuur de opdracht gekregen te onderzoeken of we de banen zullen vervangen met hetzelfde kunstgras dan wel of er thans betere, alternatieve baansoorten zijn. Dan rijst de vraag “Wat is beter, waar meet je dat aan af? In ieder geval is ons al snel duidelijk geworden dat het aantal aangeboden soorten baandekking ongelooflijk groot is, met allemaal hun eigen specifieke kwalificaties (voordelen en nadelen).

Het lijkt in eerste instantie is misschien het meest voor de hand liggend en makkelijkst om te kiezen voor het kunstgras wat we nu hebben echter; je koopt nu toch ook geen NOKIA 3310; de ontwikkelingen hebben in de loop der jaren niet stilgestaan.

De KNLTB heeft het liefst dat de clubs op gravel spelen. Het is hun voorkeur maar ze schrijven het niet voor als verplichting. We hebben in de commissie en daarbuiten, de optie gravel uitvoerig besproken. We zijn unaniem het er over eens dat gravel gezien het intensieve onderhoud geen optie is voor onze club. Ook varianten als gravel onder afschot zijn geen optie.
 
Wel beschouwen we de speeleigenschappen van gravel (in de zomer nadat de gaten zijn dichtgelopen ) als vergelijkend beoordelingscriterium. Zijnde:
 • Goede balstuit;
 • Goede demping als bescherming tegen blessures van knieën en enkels;
 • Goede glij eigenschappen;
 • Zichtbare balafdruk;
 
Daarnaast stellen we als eis:
 • Onderhoudsarm;
 • Maximale speelbaarheid in seizoenen;
 • Snel bespeelbaar na heftige regenval;
 • Egale stuit;
 • Geschiktheid voor recreanten en gevorderden
 • Levensduur.

Voor economische redenen komt daar nog bij: Betrouwbare leverancier (reputatie, liability, loyaliteit, prijs, leveringskwaliteit, nazorg, totale kosten gedurende de levensduur en jaarlijkse afschrijving, garantietermijn en voorwaarden)

Omdat het ondoenlijk is vanuit de literatuurbronnen en folders een goed en betrouwbaar beeld te krijgen van de kwaliteit van het aanbod, hebben we een enquête gehouden onder de deelnemers van ons “open kunstgras toernooi”. We hebben hiervoor gekozen omdat deze spelers 5 tot 10 toernooien spelen op verschillende ondergrond. Uit hun aanbevelingen kwam als algemeen beeld voorlopig naar voren:
 1. Gravel lijkt ideaal maar vergt (te)veel onderhoud en is slechts een heel klein deel (grofweg 9 maanden) van het jaar echt goed bespeelbaar; En dan juist ook nog in de periode waarin de meeste van onze leden op vakantie zijn.
 2. Pro-bounce wordt veel genoemd als prima ondergrond, benaderend nagenoeg de gravel-speeleigenschappen.
Als commissie hebben we de voorzitter en groundsman van Hercules mogen interviewen en hebben we mogen spelen/testen op de baan van Hercules. Zij hadden gravel en hebben drie jaar geleden al hun velden bedekt met pro-bounce met “keramisch ingestrooid zand”. Wij waren unaniem hierover zeer enthousiast.
Tevens vragen we binnenkort onze eigen teams van de voorjaarscompetitie, hun ervaring met ons te delen aangaande hun opgedane ervaringen met de speelkwaliteit van de tennisbanen waarop ze gespeeld hebben.

Het resultaat van onze bevindingen zullen we ter discussie voorleggen in de eerst volgende algemene ledenvergadering.

MVG de Baan Renovatie Commissie/ april 2019